συνεντεύξεις
20.04.2012

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9» και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Καλημέρα σας κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα καταρχήν ένα σχόλιο από την πλευρά σας για την απόσυρση του κ. Συμπιλίδη από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Τι εντύπωση σας προκαλεί εσάς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για να σας πω την αλήθεια από εσάς το ακούω, δεν το γνώριζα. Φαντάζομαι ο ίδιος θα έχει κάνει κάποιες δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει κάνει μια δήλωση ότι προκειμένου να διευκολύνει την παράταξή του τέλος πάντων και τη νίκη στις εκλογές αποσύρει την υποψηφιότητά του και στέκεται στο πλευρό του κ. Σαμαρά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι δύσκολο να σχολιάσω τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνει βέβαια ότι υπάρχει πρόβλημα και προβληματισμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, σε σχέση, πριν πάμε και στις δημοσκοπήσεις και στο σκηνικό και στο διακύβευμα αυτών των εκλογών, εσείς πώς ακούσατε την κριτική του κ. Βενιζέλου για τη 2ετία Παπανδρέου, των κυβερνήσεων Παπανδρέου τον οποίο ήσασταν μέλος. Λάθος το μνημόνιο, λάθος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λάθος το «λεφτά υπάρχουν», δεν ήταν καλό το μοντέλο διακυβέρνησης, λάθος οι οριζόντιοι φόροι και οι οριζόντιες περικοπές των μισθών. Τελικά ήταν κάτι σωστό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα πρώτα απ’ όλα ότι κανείς πρέπει να κάνει κριτική και αυτοκριτική, γιατί έτσι είμαστε αξιόπιστοι. Προσωπικά το έχω κάνει εγκαίρως, την περίοδο που ήμουν ακόμη Υπουργός. Δεν πρέπει όμως να φτάνει σε σημείο ισοπέδωσης, γιατί αυτό θα αδικούσε μια μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική του κ. Βενιζέλου φλερτάρισε με την ισοπέδωση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να αναδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τα διδάγματα αυτής της περιόδου, γιατί ο κόσμος όπως γνωρίζετε ψηφίζει για το μέλλον.

Το σημαντικό που πέτυχε η περίοδος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα προβλήματα και την κριτική που όλοι ασκούμε, είναι ότι κράτησε τη χώρα όρθια. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στον Βαγγέλη Βενιζέλο, γιατί ήταν μια κοινή προσπάθεια εκείνη την περίοδο, ο ένας Πρωθυπουργός, ο άλλος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού και η συνεχής προσπάθεια οδήγησε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που ήταν τελικά και η βάση για την κυβέρνηση Παπαδήμου και το PSI .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν τη συμμερίζεστε στο σύνολό της την κριτική Βενιζέλου. Όσο και αν την ερμηνεύετε γιατί γίνεται, επί της ουσίας δεν συμφωνείτε μαζί της.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει αλλιώς. Ως Υπουργός είχα πει τότε ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτή ήταν και άποψη πολλών άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν πρέπει όμως να κάνουμε τον απολογισμό μιας περιόδου χωρίς να θυμόμαστε πως είχαν τότε τα πράγματα. Η Ευρώπη δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι η κρίση είχε ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέχασε ο κ. Βενιζέλος;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτό που στην ουσία αναδεικνύει, είναι ότι εμείς έχουμε η δύναμη και το κουράγιο να κάνουμε αυτοκριτική, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που σας θυμίζω ότι δεν μπορεί καν να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Εμείς έχουμε το κουράγιο να κάνουμε αυτοκριτική. Αυτό ζητάει ο κόσμος, για να λέμε ότι τα διδάγματα αυτής της περιόδου, θετικά και αρνητικά, είναι αυτά τα οποία μας καθοδηγούν σε αυτό που προτείνουμε για την επόμενη ημέρα.

Άκουσα πριν έναν ακροατή σας που είπε ότι με το συναίσθημα θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, αλλά η λογική τον οδηγεί να είναι κριτικός. Κατανοώ την αγανάκτηση και την αμφισβήτηση. Νομίζω όμως ότι αυτό που κυρίως πρέπει να μετρήσει, είναι ότι όλοι πια είμαστε πολύ πιο σοφοί μέσα και από την προσπάθεια, αλλά και από τα λάθη και τις αδυναμίες, για να μπορούμε πλέον να χαράξουμε μια βιώσιμη πορεία για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι όμως έχετε γίνει πιο σοφοί σημαίνει στην πράξη ότι μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά πράγματα με δεδομένες τις δεσμεύσεις τις οποίες υπάρχουν από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας; Που φέρουν και την υπογραφή του κόμματός σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα μια ευρωπαϊκή απάντηση. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε τα ερείσματά μας να διευρύνονται. Οι συσχετισμοί θα αλλάξουν όσο περνάει ο καιρός στην Ευρώπη, το ελπίζω και το πιστεύω, ξεκινώντας από τη Γαλλία που οι εκλογές είναι ταυτόχρονα με τις δικές μας. Η κρίση έχει αγγίξει την καρδιά της Ευρωζώνης και αναγκάζει πια την Ευρώπη να τροποποιεί τις πολιτικές της.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Εμείς πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε και να διαπραγματευόμαστε. Το κρίσιμο θέμα είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, εκτός από το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, να είναι βιώσιμη όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ύφεσης, όσον αφορά στην κατοχύρωση των εισοδημάτων του κόσμου που ήδη υποφέρει πολύ.

Και σημειώνω κάτι που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θεωρώ σημαντικό. Η πρόταση να παραταθεί κατά ένα χρόνο η δημοσιονομική προσαρμογή δίνει ένα περιθώριο για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η ύφεση και να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Επίσης, η σαφής δέσμευση χτες στη Νέα Σμύρνη για τα μέτρα του Ιουνίου, ότι δεν τίθεται θέμα για οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Δεν μπορεί να συνεχισθούν τα οριζόντια μέτρα, αλλά πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι πολιτικές που αφορούν στην πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, παρατήρησα το εξής ότι το λέγατε διάφοροι αλλά τελικά στην πράξη άλλο γινόταν. Και αυτό γινόταν επειδή αποτύγχαναν οι στόχοι, έπρεπε να βρεθούν τα περίφημα ισοδύναμα με αποτέλεσμα ποιο είναι το εύκολο και το γρήγορο και το άμεσο; Κόψε συντάξεις, κόψε μισθούς. Τι μπορεί να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα ξαναγίνει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε υπερβεί το όριο που μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Ξέρετε και τη δική μου στάση όσον αφορά στα εργασιακά. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιδιώκει να έχει ανταγωνιστικότητα μέσα από τη βαλκανοποίηση της οικονομίας. Δεν είναι αυτός ο στόχος και δεν έχει τελικά και προοπτική κάτι τέτοιο.

Με το PSI έχει αρχίσει μια περίοδος που μπορεί να είναι πιο βιώσιμη αυτή η πορεία, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει και πιο αντιυφεσιακή η πολιτική. Επιτέλους να δώσουμε εκεί το βάρος, και αυτό είναι και το μήνυμα. Να υλοποιηθεί ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και να μη μένει η πολιτική κολλημένη στενά μόνο στο Μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα κα Ξενογιαννακοπούλου. Χτες ο κ. Βενιζέλος διαφοροποίησε λίγο τη θέση σας ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες. Είπε δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με τις προγραμματικές συμφωνίες με όρους και με προϋποθέσεις μπορεί να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό τι συμβαίνει κατά τη γνώμη σας; Σε σχέση με μια διαθεσιμότητα που υπήρχε μέχρι τώρα, ότι ντε και καλά οπωσδήποτε θα γίνει μια κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα με τη Νέα Δημοκρατία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος για οποιαδήποτε μετεκλογική εξέλιξη. Έχει σημασία να είναι το ΠΑΣΟΚ ισχυρό και πρώτο κόμμα στις εκλογές. Επίσης, δεν γίνεται συνεχώς να έχουμε μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, όπως έγινε με την κυβέρνηση Παπαδήμου για το PSI και την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρχει το ελάχιστο μιας προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων με προοδευτική κατεύθυνση.

Να σας πω το χαρακτηριστικό που το έζησα στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης συνεργασίας, ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για την επιτάχυνση του συναινετικού διαζυγίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε όμως, όταν υπάρχει συμφωνία και σύμπτωση στο μνημόνιο 2 που είναι το μείζον δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί υπάρχει δυσκολία για προγραμματική συμφωνία από εκεί και πέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η διακυβέρνηση της χώρας είναι κάτι ευρύτερο. Το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας είναι κάτι ευρύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε όμως τώρα, όταν αποδεικνύετε ότι αυτή η πολιτική της μεγάλης φορολόγησης και των οριζόντιων περικοπών ήταν πολιτική επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου και της τότε κυβέρνησης, με συγχωρείτε αυτό το οποίο λέτε μένει έωλο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το είπαμε και προηγουμένως, τα πρώτα μέτρα είχαν οριζόντια διάσταση και ήταν σαφώς άδικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου ήταν ο μεγάλος λάκκος που πέσαμε μέσα και τώρα δεν μπορούμε να βγούμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν μέτρα ανάγκης επειδή εκείνη τη στιγμή υπήρχε αδυναμία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα να μειωθούν άμεσα οι δαπάνες.

Για να είναι όμως βιώσιμη η προσπάθεια πρέπει να πάμε σε άλλου είδους πολιτικές που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, μια άλλη αντίληψη για την ανταγωνιστικότητα που δεν θα βασίζεται συνεχώς σε οριζόντια μέτρα εις βάρος των μισθών και των εισοδημάτων.

Αυτό είναι η μεγάλη ανάγκη και το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Σταθερότητα από τη μια, αλλά και οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της προσπάθειας από την άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»