συνεντεύξεις
05.10.2009

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΝΕΤ 105,8» και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε να ξεκινήσουμε, φίλες και φίλοι, την εκπομπή μας. Σε αυτό το πρώτο μέρος λοιπόν στην έναρξη της θα καλωσορίσουμε την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εξελέγη στη Β' Περιφέρεια Αθηνών.

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου καλό μεσημέρι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό μεσημέρι κα Μπαλτατζή.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Συγχαρητήρια για την εκλογή σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πήγατε καλά, τα μαθαίνουμε, τα διαβάζουμε, τα βλέπουμε. Βεβαίως έχει ακόμα δρόμο η Β’ Αθηνών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια. Παρά ταύτα αυτό δεν σας αφορά, θέλω να πω έχετε εκλεγεί σε εξαιρετικά καλή σειρά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πραγματικά η πολύ μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, αλλά και στη Β’ Αθήνας. Γιατί όπως βλέπετε εκλέγουμε 20 βουλευτές και αυτό δείχνει ξανά ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει πραγματικά τους πολίτες, εκφράζει τα στρώματα εκείνα που πάντα του δίνανε τη δυναμική και αυτό φαίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές ανατροπές, πολλές εκπλήξεις αυτής της μορφής εχθές κα Ξενογιαννακοπούλου. Και επειδή είπατε ότι ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη νίκη που εξ αντικειμένου αυτή είναι, οι 10,5 μονάδες, σας ρωτώ ευθέως. Εσείς προσωπικά περιμένατε τόση μεγάλη διαφορά;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Περίμενα ότι θα έχουμε υψηλό ποσοστό, δεν περίμενα το εύρος της διαφοράς να είναι τόσο μεγάλο.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Το πιστεύω. Είναι ειλικρινής η απάντηση σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά το ποσοστό το περίμενα. Δηλαδή ήξερα ότι θα πάμε ψηλά γιατί έβλεπα το κλίμα στον κόσμο. Δηλαδή πέραν των δημοσκοπήσεων, ξέρετε η επαφή με τους πολίτες είναι το καλύτερο κριτήριο, το βαρόμετρο. Έβλεπα λοιπόν στις συγκεντρώσεις μας, έβλεπα πώς μας χαιρετούσαν, έβλεπα μια νέα ελπίδα. Και θέλω να προσθέσω κάτι κα Μπαλτατζή.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Παρακαλώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ότι δεν είναι απλώς μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Είναι και μια δικαίωση μεγάλη για τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου εξέπεμψε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Ήρθε και είπε για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης, παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα και αυτή η μεγάλη εμπιστοσύνη είναι και επιβράβευση. Και αν, θέλετε, και ψήφος εμπιστοσύνης. Σε αυτές τις δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι, είναι προσωπική του νίκη κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό βέβαια κα Μπαλτατζή κάνει και πολύ μεγάλο αίσθημα της ευθύνης που έχουμε.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Σε αυτά θα έρθουμε τώρα, γιατί αναμφίβολα είναι όλα αυτά που λέτε. Αν καθένας θέλει να διαβάσει πίσω από τα νούμερα των εκλογικών αποτελεσμάτων βεβαίως είναι μια προσωπική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι από την ημέρα που ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ μέχρι και χθες τι μεσολάβησε και τι πορεία είχε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αλλά το θέμα είναι ακριβώς αυτό που είπατε. Σας ρωτώ λοιπόν: το διακύβευμα από σήμερα κιόλας ποιο είναι για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός κατ' αρχάς έδειξε ότι συνειδητοποίησε το διακύβευμα των εκλογών. Δηλαδή ότι δεν ήταν απλώς μια αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Έδωσε μια ισχυρή εντολή με αυτό το μεγάλο ποσοστό και τη διαφορά, ακριβώς για να έχει μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, που να μπορεί χωρίς συμβιβασμούς να κάνει πράξη αυτά που λέμε. Τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, να μπορεί να πάει στις Βρυξέλες ένας ισχυρός Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, να διαπραγματευτεί για τη χώρα ξανά.

Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι εμείς ξέρουμε ότι δεν έχουμε μακρά περίοδο χάριτος, θα έλεγα σχεδόν καθόλου και δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε χθες ότι δεν ζητάει ανοχή.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Το είπε. Και είπε και ο ίδιος ότι δεν έχει περίοδο χάριτος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, το είπε. Δεν ζητάμε ανοχή. Ζητάμε συμμετοχή και συμπαράσταση. Δηλαδή εμείς να κάνουμε πράξη αυτά που έχουμε δεσμευτεί και να υπάρχει από κάτω η κοινωνική στήριξη για να προχωρήσουμε μπροστά τον τόπο.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό λοιπόν που θέλω να σας ρωτήσω κα Ξενογιαννακοπούλου είναι: το υπ’ αριθμόν 1 θέμα αντιμετώπισης είναι η οικονομία για τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα ότι είναι αλληλένδετο η οικονομία και η λειτουργία των θεσμών. Δηλαδή αυτά τα δυο πάνε μαζί.

Η ανάταξη της οικονομίας, με βάση και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στήριξη του εισοδήματος, της πραγματικής οικονομίας, ένα νέο φορολογικό σύστημα και η αναδιανομή. Αλλά ταυτόχρονα διαφάνεια και λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί να είναι εφικτή η ανάταξη της οικονομίας.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Αυτό ξέρετε, το έχουμε ξανακούσει ως πρόθεση κα Ξενογιαννακοπούλου και από τα θέματα που οι πολίτες θέτουν, όσο μπορούμε να έχουμε εικόνα με τα μηνύματα που μας στέλνουν κλπ., είναι ένα από τα θέματα που θέτουν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πιστεύω όχι μόνο απλώς αυτό που απασχολεί τον κόσμο. Και μην ξεχνάτε ότι σ’ αυτό το πεδίο υπέστη και τη μεγαλύτερη ήττα η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να πάμε μπροστά. Είναι αδύνατον να κάνουμε ουσιαστική αναδιανομή αν δεν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, την κατασπατάληση των πόρων, την αδιαφάνεια. Γι' αυτό και είναι αποφασισμένος ο Πρόεδρος.

Όταν λέει ότι θα δημοσιοποιούνται όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις στο Διαδίικτυο. Λέω ένα παράδειγμα, αυτό είναι μια απλή ρύθμιση, δεν κοστίζει καθόλου και έχει τεράστιο όφελος.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Είναι εφικτό; Είναι εφικτά όλα αυτά κα Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά και είναι εφικτά. Θέλει πολιτική βούληση. Κυρία Μπαλτατζή, εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και ξέρετε, αυτή η πλατιά εμπιστοσύνη που έδειξε ο λαός, είναι τώρα η στιγμή μας που μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Γιατί υπάρχει προσδοκία, υπάρχει στήριξη και είμαστε και αποφασισμένοι.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εχθές ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε αυτό που σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φρόντιζε να τονίζει και να επισημαίνει, ότι σ’ αυτή τη νέα πορεία μοναδική πυξίδα και γνώμονας είναι ο πολίτης, αυτό το πάρα πολύ απλό και πάρα πολύ ωραίο όπως ακούγεται, δεν ξέρω ίσως η πραγματικότητα, η πολιτική πραγματικότητα μέχρι τώρα τους πολίτες τους έχει κάνει και κυνικούς και δύσπιστους. Μένει να αποδεχτεί αυτό ξέρετε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι το μεγάλο κέρδος αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι πολίτες πίστεψαν και έχουν μια νέα ελπίδα. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τώρα απέναντι σ’ αυτή τη δέσμευση να σταθούμε στο ύψος αυτής της εμπιστοσύνης.

Γιατί εγώ το έβλεπα στα μάτια του κόσμου. Αυτή η πλατιά εμπιστοσύνη δεν είναι απλά ψήφος ανοχής. Είναι ψήφος θετική, είναι ψήφος προσδοκίας. Ήρθαν μέχρι και ψηφοφόροι από τα άλλα κόμματα ξανά. Νεοδημοκράτες, από την ευρύτερη Αριστερά. Γιατί πιστέψανε στο διακύβευμα μιας σταθερής προοδευτικής κυβέρνησης. Και αυτό μας κάνει αποφασισμένους.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ξέρετε πως πάρα πολλοί πολιτικοί αναλυτές κα Ξενογιαννακοπούλου όλη αυτή την προεκλογική περίοδο, φαντάζομαι θα εξακολουθούν να έχουν την ίδια άποψη και από σήμερα και μετά, επισημαίνανε πως εάν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί, σας λέω προεκλογικά το λέγανε το εάν, άρα εξελέγη, και το ΠΑΣΟΚ διαψεύσει τις ελπίδες, ενδεχομένως πια να μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κρίση του συστήματος, τη μεγαλύτερη εννοείται μετά την μεταπολίτευση, που οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα σας κάνω μια πρόβλεψη πολιτική. Και θα σας πω ότι όπως έχει μείνει το ’81 και το ’93, που ήταν δυο μεγάλες νίκες του ΠΑΣΟΚ, που σηματοδότησαν πραγματικά και σηματοδότησαν μια νέα πορεία για τη χώρα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Χρονολογίες σταθμοί ήταν και οι δυο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Εγώ πιστεύω πραγματικά, γιατί και άλλες φορές έχει νικήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι κάποιες χρονολογίες που σηματοδότησαν αλλαγή σελίδας.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω κα Μπαλτατζή -εδώ θα είμαστε βέβαια να κριθούμε- ότι η 4 Οκτωβρίου του 2009 θα είναι μια ημερομηνία που θα θυμόμαστε. Θα τη θυμόμαστε και ο λαός ένιωσε την ανάγκη να γυρίσει σελίδα και γι' αυτό είχαμε και το χθεσινό αποτέλεσμα.

Και αυτό είναι και η καλύτερη απάντηση αν θέλετε, γιατί πολλοί βιάστηκαν στις Ευρωεκλογές να μιλήσουν για την αμφισβήτηση, για την αποχή. Παρ' ότι είχε φανεί ότι ήδη είχε αρχίσει να γυρίζει η σελίδα με την καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω λοιπόν ότι ο λαός μας έδωσε αυτή την ευκαιρία. Και εμείς οφείλουμε τώρα και είμαστε αποφασισμένοι να την τιμήσουμε.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να τη συνειδητοποιήσετε και να την τιμήσετε όπως ορθά λέτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εδώ θα είμαστε βέβαια να μας κρίνετε. Γιατί καταλαβαίνετε ότι φυσικό είναι όλοι να μας λένε όλα αυτά και εμείς τα λέμε πρώτοι. Γιατί, πραγματικά μας τα έχει πει ο κόσμος, νιώθουμε την ανάγκη να τα λέμε, ότι είναι μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα θα κριθούμε και στην πράξη.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Θέλω και την πολιτική σας εκτίμηση για την επόμενη μέρα και τι θα δρομολογηθεί σε αυτόν τον 1 μήνα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έως που να φτάσουν στο συνέδριο. Η προσωπική σας εκτίμηση κα Ξενογιαννακοπούλου είναι ποια; Ότι η πορεία της Νέας Δημοκρατίας είναι μια πορεία εσωστρέφειας αντίστοιχης με αυτή που πέρασε το ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς εγώ θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι τα μεγάλα κόμματα, οι μεγάλες παρατάξεις, που έχουν ισχυρές κοινωνικές αναφορές, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλης ήττας γιατί εδώ έχουμε μια μεγάλη ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ίσως μεγαλύτερη και από το ’81 όπως φαίνεται σε ποσοστά τελικώς βρίσκουν κάποια στιγμή το δρόμο τους. Σίγουρα όμως είναι μια επώδυνη διαδικασία.

Θέλω εδώ να επισημάνω πόσο αποκομμένοι από την πραγματικότητα ήταν όσοι νόμιζαν από τη Νέα Δημοκρατία ότι ο κόσμος δεν θα τους κρίνει με βάση την πραγματικότητα και τη διακυβέρνηση τους. Και επίσης ότι δεν υπάρχει διαχείριση μικρής ήττας, τα περίφημα σενάρια.

Από εκεί και πέρα βέβαια το ΠΑΣΟΚ, παρότι πέρασε δύσκολες στιγμές, πιστεύω ότι έχει μια θεσμική και ιδεολογική συγκρότηση διαφορετική, η οποία μας επέτρεψε πολύ πιο γρήγορα να ανακτήσουμε το βηματισμό και τη συνοχή μας. Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ εύχομαι ….

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Λέτε ότι αυτά τα στοιχεία στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν και άρα θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιο έντονα τα προσωπικά στοιχεία στη Νέα Δημοκρατία από ότι τα ιδεολογικά. Παρ' όλα αυτά όμως, επειδή είναι μια μεγάλη παράταξη με κοινωνική αναφορά, εγώ θέλω και να ευχηθώ ότι γρήγορα θα βρει το δρόμο της. Να παίξει το ρόλο της ως ουσιαστική αντιπολίτευση και αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία. Και είμαι σίγουρη ότι θα τη βρει την ισορροπία. Βέβαια μέσα από μια διαδικασία επώδυνη, αλλά αυτό είναι αν θέλετε πολλές φορές και καλό για τα κόμματα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Και θετικό, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό ξέρετε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι καλό και για τα κόμματα, γιατί κάποια στιγμή ο λαός μας λέει ότι πρέπει να πάρουμε κάποια μηνύματα. Προφανώς τα μηνύματα δεν τα λάμβαναν όλο αυτό το διάστημα, θα καθίσουν να τα μελετήσουν τώρα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να σας ρωτήσω, θα είστε Υπουργός;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, αυτά είναι θέματα που αφορούν τον

Πρόεδρο. Ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει το Υπουργικό Συμβούλιο που θεωρεί χρήσιμο.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Με πολλές γυναίκες όπως υπάρχει η πληροφορία κα Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω τι είναι στη σκέψη του Προέδρου. Εκείνος θα αποφασίσει ποιο είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που αυτή τη στιγμή ο τόπος έχει ανάγκη.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να ’στε καλά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»