συνεντεύξεις
05.10.2009

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ 1» του Πειραιά και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην τηλεφωνική μας γραμμή. Υπεύθυνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και ως βουλευτής φαντάζομαι του κυβερνώντος κόμματος πλέον στη Β’ Αθηνών σε πολύ καλύτερη σειρά από το 2007 παρ' ότι -το έγραψα και στη εφημερίδα και οφείλω να το επισημάνω για τους ακροατές μας- όταν οι άλλοι τρέχανε για το σταυρό η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έμπαινε πρωί και έβγαινε νύχτα στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, της Ιπποκράτους πια, για να ετοιμάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Και με αυτή την έννοια νομίζω και για τη σεμνότητά της και για την επιμονή της νομίζω την τίμησε ο λαός της Β’ Περιφέρειας, οι πολίτες μάλλον της Β’ Περιφέρειας Αθηνών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να ‘στε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα και συγχαρητήρια κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχαρητήρια για την προσωπική σας επιτυχία. Τι σημαίνει για εσάς η εντολή που πήρατε χθες από τον ελληνικό λαό ως κόμμα; Ήταν πανίσχυρη εντολή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι πραγματικά χθες ο λαός έδωσε μια ισχυρή εντολή, μια καθαρή νίκη. Και θέλω να πω κιόλας ότι είναι και μια δικαίωση για τον Γιώργο Παπανδρέου. Δικαίωση πολιτική, καθώς ξέρετε πολύ καλά ότι έπρεπε να αγωνιστούμε πολύ όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από δυσκολίες για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε το θάρρος να βγει ανοιχτά και να πει καθαρές κουβέντες. Είπε ότι εμείς θέλουμε αυτό να κάνουμε στη χώρα. Αυτό για την αναδιανομή, αυτό για το εισόδημα, αυτό για την ανάπτυξη. Άρα λοιπόν χθες αυτή η ισχυρή εντολή είναι και ισχυρή εντολή για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται στερεότυπο αλλά λέγεται το τελευταίο διάστημα ότι δεν έχετε περίοδο χάριτος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω το λέμε όλοι μας αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου χθες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το είπε ο ίδιος με σαφήνεια και στο Πεδίον του Άρεως και χθες. Και είπε μάλιστα κάτι χαρακτηριστικό. Είπε «δεν ζητώ ανοχή» γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής σε μια χώρα που βουλιάζει, «αλλά ζητώ συμμετοχή». Αυτό σημαίνει ότι εμείς από την πλευρά μας είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε, χρειάζεται όμως και κοινωνική συμπαράσταση για να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω η συμπαράσταση εδόθη χθες κατ’ αρχήν και πρωτίστως με τη ψήφο. Μένει αν αυτή θα την υλοποιήσετε και σε συμπαράταξη στην πορεία ή όχι. Εξαρτάται πρωτίστως από εσάς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτό είναι. Ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε γρήγορα και στον τρόπο διακυβέρνησης, γιατί δεν είναι μόνο οι πολιτικές, είναι και ένας τρόπος. Βλέπετε ότι είμαστε πάρα πολύ μετριοπαθείς, δεν πανηγυρίζουμε.

Έχουμε μια μεγάλη πολιτική ικανοποίηση και είναι φυσικό αυτό, αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε το βάρος της ευθύνης που έχουμε. Και γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι θα προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο, μαζί με τους πολίτες. Η χώρα χρειάζεται ακριβώς την ενεργό συμμετοχή όλων μας, αλλά βέβαια στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι οποίες θα ισχύσουν ανεξαρτήτως τι κατάσταση θα παραλάβετε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα το αντίστροφο. Ότι ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι έτσι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

Η δική μας η πρόταση ακριβώς έρχεται και λέει ότι δεν είμαστε μια εναλλαγή διαχειριστών στην εξουσία. Εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης χρειάζεται να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές. Άρα λοιπόν η δική μας διαφορετική πολιτική είναι και ο τρόπος να αναθερμάνουμε την οικονομία και να στηρίξουμε ξανά τον εργαζόμενο και τον επαγγελματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία πως θα τις κρίνετε κα Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς πιστεύω ότι οι μεγάλες παρατάξεις βρίσκουν το δρόμο τους. Θεωρώ λοιπόν ότι ένα μεγάλο κόμμα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία θα περάσει μια δύσκολη περίοδο.

Από την άλλη όμως αποδεικνύεται πόσο αποκομμένη ήταν από την πραγματικότητα. Από την πραγματικότητα που εμείς τη ζούσαμε, τη βλέπαμε και τελικά δεν μπορεί κανείς να εγκλωβίζεται σε στενά επικοινωνιακά κλισέ, δηλαδή τα κλισέ του καταλληλότερου, τα διάφορα επικοινωνιακά τρικ και τα μεγάλα λόγια. Ο κόσμος κρίνει με βάση την πραγματικότητα.

Και είχαμε και ένα άλλο φαινόμενο που εγώ είχα χρόνια να το δω. Είχαμε απογοητευμένους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, οι οποίοι έρχονταν στις συγκεντρώσεις μας. Και έρχονταν και έλεγαν ότι πραγματικά είχαν μια βαθιά απογοήτευση για τον τρόπο διακυβέρνησης, για όλη αυτή την απαξία. Και νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι που στοίχισε πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κάτι καταδικάστηκε χθες ήταν αυτό το σύστημα διακυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Είχαμε και πτώση των ποσοστών της Αριστεράς, ιδιαιτέρως του ΚΚΕ. Της παραδοσιακής όπως λέτε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα, ότι ας το δούμε σε μια ολότητα. Ότι κατ' αρχάς το διακύβευμα για μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση ήταν κάτι που ο κόσμος το αποδέχτηκε και απάντησε θετικά. Επίσης να δούμε ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, νομίζω από το ’93, είχαμε να δούμε μια τόσο καθαρή νίκη της ευρύτερης, θα έλεγα, Κεντροαριστεράς.

Η προοδευτική πρόταση πια έχει εμπιστοσύνη και θετικό πρόσημο στη χώρα μας. Συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό. Είναι ένα θετικό και ταιριάζει με τους καιρούς που θέλουν μια διαφορετική άσκηση πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε αύριο την αξιοποίηση πολιτικών προσώπων από άλλους χώρους όπως είπε ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά; Εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Αυτό είναι θέμα, πλέον, του Γιώργου Παπανδρέου. Εκείνος με αυτή την εντολή που έχει λάβει θα κρίνει ποιο υπουργικό σχήμα θα είναι το πιο χρήσιμο σ’ αυτή τη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ και να σας ευχηθούμε ξανά πολλά - πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας την προσωπική.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»