συνεντεύξεις
02.10.2009

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Λευτέρη Γαλανό για την εφημερίδα «Έθνος»

Η ΝΔ σας κατηγορεί για άκρατη υποσχεσιολογία. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει;

Έχουμε σχέδιο για τη χώρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας.

Και, το σημαντικότερο, δεσμευόμαστε με καθαρές κουβέντες απέναντι στον ελληνικό λαό. Γι΄ αυτό και στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τα πρώτα πέντε νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Στόχος η στήριξη του εισοδήματος, της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας καθώς και μια δίκαιη κοινωνική αναδιανομή. Μόνο έτσι θα στηριχθεί η οικογένεια, θα ενισχυθεί η ζήτηση και θα πάρει ξανά μπρος η οικονομία. Μόνο έτσι θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού είναι επικίνδυνο να επαναληφθούν στο μέλλον;

Οπότε υπήρξαν στο παρελθόν τα πληρώσαμε. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης. Διαφάνεια, λογοδοσία, στήριξη των θεσμών συμμετοχής και πάνω απ’ όλα κοντά και μαζί με τον πολίτη.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα έχουμε μεγάλη περίοδο χάριτος. Από την επόμενη μέρα θα δώσουμε δείγμα γραφής και όσον αφορά στις πολιτικές μας και όσον αφορά στην αντίληψη της άσκησης της εξουσίας. Ποτέ ξανά φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού.

Τελικά, υπάρχουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που ράβουν κουστούμια;

Δεν το πιστεύω. Αν κάποιοι το κάνουν θα διαψευσθούν.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τι μπορεί να προσδοκά ο άνεργος από το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

Στήριξη του εισοδήματος του, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενίσχυση του κοινωνικού μισθού μέσα από την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Και, πάνω απ΄ όλα μέσα από την ανάταξη της οικονομίας και την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρέπεια και ασφαλιστικά δικαιώματα.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»