συνεντεύξεις
30.09.2009

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη για την εφημερίδα «Νίκη»

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Η αλλαγή πορείας της χώρας. Να σταματήσουμε την κατηφόρα, την παρακμή και τη χρεοκοπία. Να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό.

Κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος αυτοδυναμίας και με ποιους θα συγκυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε;

Ο λαός πιστεύω ότι θα δώσει αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ και ισχυρή εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί σε μια περίοδο κρίσης χρειάζεται ο τόπος ισχυρή και αποφασισμένη προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που να εφαρμόσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμά της.

Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα χαϊδεύει αυτιά, αλλά όταν γίνει κυβέρνηση θα λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα;

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Παρουσίασε ένα πρόγραμμα 100 ημερών και για να αναδείξει την αξιοπιστία των δεσμεύσεων μας, παρουσίασε και τα πέντε νομοσχέδια που θα το υλοποιήσουν. Πρώτος στόχος η στήριξη του εισοδήματος, της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας μέσα από μια δίκαιη κοινωνική αναδιανομή.

Με ποιες προτάσεις λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί η διεθνής και εγχώρια οικονομική κρίση;

Με αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στήριξη τους εισοδήματος της οικογένειας, ώστε ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ζήτηση και να αναθερμανθεί η αγορά. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχείρηση. Κανόνες και εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντί λευκών επιταγών χωρίς αντίκρισμα και προϋποθέσεις.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του κυβερνητικού του παρελθόντος;

Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα τη δύναμη της αυτοκριτικής και της ανανέωσης. Είμαστε περήφανοι για το έργο και την προσφορά μας στον τόπο, αλλά πάντα είχαμε το θάρρος να αντικρίζουμε λάθη και αδυναμίες. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που μετά από πεντέμισι χρόνια αντί να απολογείται για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα, συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά πόσο η απομάκρυνση προσώπων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα θα λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ.

Πρόκειται για υποκριτικές κινήσεις εντυπωσιασμού από έναν Πρωθυπουργό που αρνήθηκε τη διαφάνεια και τον έλεγχο από τη Βουλή, και την έκλεισε νύχτα για να υπάρξει παραγραφή για όλες αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις.

Ποια πρόβλεψη κάνετε για τον Κώστα Καραμανλή και τη Ν.Δ. την επομένη ημέρα των εκλογών;

Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη μέρα για τη Ν.Δ. Δεν θα ήθελα όμως να αναφερθώ περισσότερο σ΄αυτό το θέμα γιατί είναι μια εσωτερική της υπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην άποψη να στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»