συνεντεύξεις
30.09.2009

Συνέντευξη στο Ρ/Σ « ALPHA 9.89» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυροπουλο και Δήμο Βερύκιο

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στην κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλά, είχαμε τόση ώρα την κυρία Ξενογιαννακοπουλου στη γραμμή;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σου κάνω νόημα. Αυτή είναι μια κυρία και η κα Ξενογιαννακοπούλου είναι κυρία με το «Κ» κεφαλαίο. Συγγνώμη κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα. Χαίρομαι που έχουμε αυτή τη συζήτηση.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ζητάμε συγγνώμη που περιμένατε. Β’ Περιφέρεια της Αθήνας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με το ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δε νομίζω να ράψατε ταγιέρ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς όχι μόνο δεν ράβουμε κοστούμια και ταγιέρ, αλλά είμαστε και δοσμένοι στην τελική μάχη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ξέρετε όμως κα Ξενογιαννακοπούλου, δέχομαι αυτή τη σεμνότητα. Υποθετικά, να κάνω μια υπόθεση εργασίας, μπορεί να κάνει μια αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ και να πάρει τις εκλογές. Κάποιος δεν πρέπει να κυβερνήσει; Με κοστούμια δεν θα πάτε; Κάποιοι δεν πρέπει να ράψουν κοστούμια;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω το νόημα αυτής της αποστροφής από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι «εμείς τώρα δίνουμε μια μάχη για το πρόγραμμά μας και τις ιδέες μας». Δεν δίνουμε μια μάχη για προσωπικές φιλοδοξίες και πολύ περισσότερο μακριά από μας φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού τα οποία, όπως ξέρετε, τα έχουμε πληρώσει στο παρελθόν.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι σφιγμένες γροθιές που είδα χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, είναι σφιγμένες γροθιές, εννοώ του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου, που έγιναν για τις ανάγκες της τηλεόρασης ή για την πραγματικότητα;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για τις ανάγκες εξουσίας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ή για τις ανάγκες εξουσίας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω πραγματικά ότι στο ΠΑΣΟΚ περάσαμε και τις δύσκολες ημέρες μας, αλλά μπορέσαμε με πολιτικούς όρους και από ανοιχτές διαδικασίες να φτάσουμε σε μια ενότητα, πολιτική πάνω απ’ όλα. Δηλαδή να έχουμε το ίδιο μήνυμα, το πολιτικό, που το εκπέμπουμε όλοι. Και γι' αυτό και μας εμπιστεύεται ξανά ο ελληνικός λαός. Γιατί, ξέρει ότι εννοούμε αυτά που λέμε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα σας κάνω μια ερώτηση που είναι λίγο σκληρή, αλλά μου την κάνει πολύς κόσμος και την κάνω κι εγώ σε σας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Παπακωνσταντίνου; Εγώ δεν βλέπω κανέναν άλλον στο κάδρο το προεκλογικό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ είναι φυσικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εκφράζει…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γραμματέας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ο Γραμματέας που έχει το θεσμικό ρόλο. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει κι αυτός το θεσμικό του ρόλο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από κει και έπειτα οι υπόλοιποι πού είναι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως ξέρετε, υπάρχει ο περιορισμός των εμφανίσεων όλων εμάς που είμαστε υποψήφιοι με σταυρό. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να εμφανιζόμαστε ορισμένες φορές, σύμφωνα με το νόμο. Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ, πάνω απ’ όλα, είναι ο λαός του ΠΑΣΟΚ, είναι οι δημοκρατικοί πολίτες που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή ο Παπακωνσταντίνου έχει αναλάβει ένα ρόλο νέου «Ρουσόπουλου»;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είπα αυτό εγώ. Ίσα – ίσα σας είπα ότι ο καθένας έχει το δικό του ρόλο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ρόλο του Γιάννη Αγγέλου στο Μέγαρο Μαξίμου ποιος θα τον αναλάβει;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει τώρα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι, εμάς μας ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς είμαστε σαφείς στο τι ρόλο έχουμε ο καθένας τώρα. Δηλαδή σ' αυτή τη μάχη που δίνουμε ο καθένας έχει το θεσμικό του ρόλο. Από κει και πέρα το τι θα γίνει από την επόμενη ημέρα, αυτό είναι θέμα, όπως ξέρετε πολύ καλά, του Πρωθυπουργού. Να επιλέξει εκείνη την ομάδα που θεωρεί ότι θα είναι η πιο χρήσιμη πάνω απ’ όλα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει μια ασάφεια όμως, ποιο ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει. Το παραδοσιακό, με έναν ας πούμε Απόστολο Κακλαμάνη, με μια πείρα τεράστια;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ των κρίσιμων 24ωρων…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ή το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μόσιαλο; Ποιο είναι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς το ΠΑΣΟΚ είναι ένα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλά, εντάξει, κυρία Μαριλίζα μας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι το ΠΑΣΟΚ. Και επιτρέψτε μου να σας πω ποιο είναι, όμως, το ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Επειδή είσαστε ευγενής και σας συμπαθούμε και δεν θέλουμε να σας στριμώξουμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, αλλά να απαντήσω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ένα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας απαντήσω όμως.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ που θα κυβερνήσει με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο βγαίνει με μια νέα πρόταση για μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως την παρουσιάσαμε, για τις πρώτες εκατό ημέρες. Και εκεί θα κριθούμε και θα είναι αυστηρός ο κόσμος μαζί μας. Αυτό μας λένε παντού. Μας λένε σε κάθε γειτονιά της Β’ Αθήνας που γυρνάω: Σας εμπιστευόμαστε ξανά, πιστεύουμε στην εντιμότητα και στη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά προσέξτε πάρα πολύ καλά γιατί θα είμαστε αυστηροί μαζί σας. Το ξέρουμε αυτό και γι' αυτό είμαστε και πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου ναι, ξέρετε όμως ότι ο λαός δεν είναι χαζός. Ρωτώ έναν συνυποψήφιό σας στη Β’ Αθήνας. Του λέω: πώς πήγε η συγκέντρωση, πού πας, πού μιλάς; Και μου λέει: κοίταξε να δεις, πάω και κολλάω πού πηγαίνει η Μαριλίζα, πού πάει ο Παπουτσής στην Α’ Αθήνας, πού πάνε δυο – τρία στελέχη και πάω και κολλάω δίπλα. Λέω: γιατί; Γιατί, μου λέει, αυτοί έχουν κόσμο. Λέω: και γιατί έχουν κόσμο αυτοί; Γιατί, λέει, ο κόσμος πάει εκεί που ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγχαρητήρια λοιπόν κα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βερύκιος σας έδωσε Υπουργείο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι, εγώ το έδωσα; Ο κόσμος τι λέει. Και εγώ λέω τι λέει ο κόσμος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κόσμος πάει καταρχάς στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί από κει και πέρα να έχει φυσικά και τις προτιμήσεις του για τους υποψήφιους, αλλά και η δική μας μάχη γίνεται στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χθες έγινε χαμός στη Νέα Σμύρνη που ήσασταν το βράδυ, στο στέκι εκεί;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πότε άλλοτε είχατε τόσο πολύ κόσμο κα Ξενογιαννακοπούλου; Απλώς θέλω να δείξω ότι υπάρχει κίνημα, για ποιο λόγο όμως υπάρχει αυτό το κίνημα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι όμως προσωπικό θέμα. Θέλω να σας πω ότι ο κόσμος γενικά πηγαίνει στις συγκεντρώσεις μας και εγώ νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι που είμαστε υποψήφιοι δίνουμε μια μάχη και βλέπουμε μια θετική ανταπόκριση στον κόσμο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ εκφράζοντας ίσως έναν κόσμο ο οποίος είναι διστακτικός με το ΠΑΣΟΚ, γιατί σ' αυτή την εκπομπή ο καθένας έχει το ρόλο του, ο Δήμος έχει τον ένα ρόλο, εγώ τον άλλο και έτσι έχουμε μια παρέα που δεν συμφωνούμε, γι' αυτό είμαστε και τόσα χρόνια ενδιαφέροντες, γιατί αν συμφωνούσαμε όλοι θα…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κατά βάθος όμως συμφωνούμε. Και εγώ με την Μαριλίζα συμφωνώ και εσύ μαζί μου. Και οι τρεις συμφωνούμε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε. Δυο είναι λοιπόν τα πράγματα που καίνε τον κόσμο. Ποιοι θα κυβερνήσουν, αν έρθει το ΠΑΣΟΚ και πού θα βρείτε τα χρήματα για να κάνετε πράξη τις παροχές του κ. Παπανδρέου. Είναι τα δυο μεγάλα ζητήματα. Μη μας τα αναπτύξετε τώρα, δεν έχουμε χρόνο, αλλά να ξέρετε ότι δυο καυτές πατάτες που έχετε είναι ποιοι και πώς, κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μισό λεπτό, να απαντήσω και στα δυο.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχετε το χρόνο, τότε χαρά μας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που δεσμευόμαστε είναι στο πώς θα κυβερνήσουμε και στο πώς είμαστε σαφείς. Δηλαδή ποτέ ξανά μακριά από τον κόσμο. Γιατί, ξέρουμε ότι χρειάζεται μια νέα εμπιστοσύνη σήμερα στην κοινωνία για να ορθοποδήσει το πολιτικό σύστημα και για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τα προβλήματα. Και το πού θα βρούμε τα λεφτά; Μέσα από μια γενναία αναδιανομή που θα στηρίξει το εισόδημα και την πραγματική οικονομία και θα βάλει κανόνες στις τράπεζες και στην ασυδοσία που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Η τελευταία ερώτηση από τον Δήμο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μια πρακτική ερώτηση. Επιλέγει ο Γιώργος Παπανδρέου, γίνεται Πρωθυπουργός, αν σε περίπτωση γίνει τη Δευτέρα και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντάμε σε υποθετικές ερωτήσεις.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι. Και κάνει τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Υπουργό, της δίνει ένα Υπουργείο. Τον Γενικό της Γραμματέα, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργείου…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευθύνη του Υπουργού είναι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς θα επιλεγούν; Θα είναι προσωπική δική σας ευθύνη;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει απαντήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος σ' αυτό, λέγοντας ότι θα υπάρχουν σαφείς αξιοκρατικές θεσμικές διαδικασίες για τη στελέχωση όλων αυτών των θέσεων. Προκειμένου να μην έχουμε ξανά φαινόμενα κουμπάρων, παρατρεχάμενων και Υπουργεία που να είναι φέουδα, μακριά από τους πολίτες. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχόμαστε κα Ξενογιαννακοπούλου καλή σας μέρα πρώτα απ’ όλα, καλό κουράγιο μέχρι και την Κυριακή, μάλλον μέχρι την Παρασκευή και καλή επιτυχία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας στην οποία εκτίθεστε με το ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Την προσωπική επιτυχία να τη θεωρήσει δεδομένη. Τους εξήγησα τους λόγους.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»