συνεντεύξεις
29.09.2009

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη για την εφημερίδα «CITY PRESS»

Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. κατά του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στο ότι το κόμμα σας προχωρά απλόχερα σε προεκλογικές υποσχέσεις αλλά ταυτόχρονα δεν μας λέει που θα βρεθούν τα χρήματα;

Το ερώτημα δεν είναι που θα βρεθούν τα χρήματα αλλά που πήγαν τα τελευταία χρόνια. Πώς εξασφαλίσθηκε το περίφημο πακέτο των 28 δις στις Τράπεζες, ενώ τα βάρη σηκώνουν συνεχώς οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες. Θέτουμε διαφορετικές προτεραιότητες, δίκαιη αναδιανομή, δίκαιο φορολογικό σύστημα, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να κυβερνήσει αύριο;

Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και, το σπουδαιότερο, δεσμευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε από τις πρώτες εκατό μέρες, με σαφείς προτεραιότητες. Με τα πρώτα πέντε νομοσχέδια στοχεύουμε στη στήριξη του εισοδήματος και στη δίκαιη αναδιανομή. Στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. Στην κατοχύρωση της εργασίας και την υποστήριξη των ανέργων.

Στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ παρατηρείται μια διάχυτη αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύετε ότι η μάχη έχει κριθεί;

Στις εκλογές η νίκη και η αυτοδυναμία κρίνονται όταν κλείνει και η τελευταία κάλπη. Γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε αισιόδοξοι, εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αφορά το μέλλον της χώρας μας και την προοπτική της.

Ποιο θα μπορούσε να ήταν το νέο μοντέλο διακυβέρνησης μετά πόα μια ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ;

Διαφάνεια σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης. Ενίσχυση των θεσμών, αυτονομία της πολιτικής, έλεγχος και λογοδοσία. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας αλλά και προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας.

Κι αν το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε ορισμένοι επαναλάβει και πάλι τα λάθη του παρελθόντος, παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι κανένα πρόσωπο δεν θα χρησιμοποιηθεί σε κυβερνητική θέση που κατείχε;

Το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη την ανανέωση, τόσο στα πρόσωπα όσο και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Η πρώτη νίκη θα είναι αποτέλεσμα των εκλογών, η ισχυρή λαϊκή εντολή και αυτοδυναμία. Η δεύτερη νίκη θα είναι την επόμενη μέρα, η εφαρμογή στην πράξη, των πολιτικών μας και διαφορετική αντίληψη στην διακυβέρνηση. Με διαφάνεια, διάλογο, μαζί και κοντά με τον πολίτη. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δέσμευση μας.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»