συνεντεύξεις
28.09.2009

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τελευταία προεκλογική εβδομάδα λοιπόν κυρίες και κύριοι και τις τελευταίες συνεντεύξεις θα κάνουμε με υποψηφίους αυτή την εβδομάδα. Πάμε στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών και στο ΠΑΣΟΚ. Η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι μαζί μας. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου γεια σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κ. Πάικε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Διάβαζα σε μια συνέντευξή σας στα «ΝΕΑ» που λέτε έτσι με κατηγορηματικότητα «ποτέ ξανά φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού» και μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το λέτε για να το ξορκίσετε, γιατί φαντάζομαι δεν θα παίρνετε όρκο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέω κ. Πάικε γιατί πρώτα απ’ αυτά τα φαινόμενα τα πλήρωσε ακριβά το ΠΑΣΟΚ. Και όπως ξέρετε εμείς είχαμε το θάρρος να κάνουμε και την αυτοκριτική μας για όλα αυτά τα ζητήματα. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που συνεχίζει, μετά από έξι χρόνια, να λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και όχι η δική της πολιτική. Και, επίσης, αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε από τον κόσμο. Όπου περπατάω σε κάθε γειτονιά της Β’ Αθήνας που είναι η περιφέρειά μου, το μήνυμα είναι αυτό: Σας εμπιστευόμαστε ξανά, όμως θα είμαστε πολύ αυστηροί την επόμενη ημέρα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αλλά μην σας ξαναδούμε ίδιους, μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Παπανδρέου λέει να μη ράβει κανείς κοστούμια. Νομίζω ότι αποτυπώνει ακριβώς την ίδια αντίληψη.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Γνωρίζω από το ρεπορτάζ τουλάχιστον δυο υποψηφίους Βουλευτές, μάλιστα ένας από τη νέα γενιά και από τους αγαπημένους του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι περιοδεύουν στις περιοχές τους και λένε οι ίδιοι οι συνεργάτες τους ότι θα είναι μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρώτος προχθές, για να γίνω πιο συγκεκριμένος χωρίς να πω όνομα, είχε πάει σε ΔΕΚΟ εποπτευόμενη από το Υπουργείο Μεταφορών και δυο συνεργάτες του έλεγαν «είναι ο επόμενος Υπουργός Μεταφορών». Ο άλλος, παλιό μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, από την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά που ενημέρωνε τους ψηφοφόρους του ότι το υπουργικό του γραφείο θα ανοίγει, θα λειτουργεί από το…

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα είναι ανοιχτές οι πόρτες.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ναι, θα είναι ανοιχτές οι πόρτες. Τα λέει ο κ. Παπανδρέου, αλλά φοβάμαι εις ώτα, μερικών τουλάχιστον, μη ακουόντων.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, καταρχάς εγώ δεν το πιστεύω κιόλας ότι λένε συνάδελφοι τέτοια πράγματα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη συλλογική.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Πιστέψτε εμένα τουλάχιστον, έχω καλές πηγές.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να το πιστέψετε, να το πιστέψετε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως εγώ θέλω να μείνω στην πολιτική εκτίμηση και διαπίστωση…

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Εντάξει, εσείς δεν έχετε δώσει τέτοια αίσθηση έτσι κι αλλιώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ότι σ' αυτή τη φάση ο κόσμος αυτό που θέλει από μας είναι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις για την επόμενη ημέρα, που τΙς έχουμε δώσει με το πρόγραμμα των εκατό ημερών. Και, επίσης, τη δέσμευση για μια άλλη διακυβέρνηση του τόπου, με διαφάνεια και ανοιχτή στον κόσμο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μακάρι. Κυρία Ξενογιαννακούλου, κατηγορείστε όλο αυτό το διάστημα, το ξέρετε, η κύρια μομφή που αποδίδεται στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι αποφεύγετε το συγκεκριμένο και αν αυτό έχει κάποια βάση σε σχέση με το ευρύτερο πρόγραμμά σας, εγώ θα σας έλεγα ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που θα κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε όχι στις εκατό ημέρες, στην πρώτη εβδομάδα.

Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες; Τι θα γίνει με τον Σκαραμαγκά που κλείνει; Τι θα γίνει με τους ναυτικούς του Αγούδημου; Και επ’ αυτού, που θα το αντιμετωπίσετε άμεσα, μεθαύριο δηλαδή, αν γίνετε κυβέρνηση, δεν έχετε πει τίποτα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς πήγε κλιμάκιο στο Σκαραμαγκά πρέπει να σας πω.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πήγε για συμπαράσταση, το ξέρω αυτό, αλλά δεν έχετε πει τι θα κάνετε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και είμαστε κοντά, ξέρετε, σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και θα έλεγα επίσης ότι είχε πάρα πολλά χρόνια μελλοντικός Πρωθυπουργός να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκατό ημερών. Γιατί αυτά δεν είναι γενικόλογα. Μια από τις βασικές πέντε κατευθύνσεις του προγράμματος αυτού είναι η στήριξη της αγοράς εργασίας και η στήριξη, ακριβώς, των εργαζομένων. Δηλαδή εδώ έχουμε περιπτώσεις που, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω συγκεκριμένων επιλογών, με το πώς κινήθηκαν οι διάφορες εταιρείες, δηλαδή στον Σκαραμαγκά, θέλει πάρα πολλή συζήτηση γιατί έφτασαν εκεί παραμονές εκλογών.

Είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και για τη στήριξη των ανθρώπων που είτε κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους είτε στην περίπτωση των ασφαλιστικών, την έχασαν. Και βέβαια με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικής ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Γιατί όλα αυτά εντάσσονται σε μια συνολική ανάγκη. Δεν είναι μεμονωμένα θέματα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τώρα ξέρετε κι εσείς πόσο γενικά είναι αυτά που λέτε, έτσι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Έχουμε πει αφενός ότι θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχει αυτή η περίοδος και να αναθερμανθεί η οικονομία. Και βέβαια εδώ είναι σαφές μήνυμα και προς τις τράπεζες που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και από κει και πέρα σαφώς εμείς θέλουμε να κατοχυρώσουμε τις θέσεις εργασίας και σε περίπτωση απώλειας να στηρίξουμε το εισόδημα.

Έχουμε μιλήσει μέχρι και για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%. Είναι ένα πλέγμα μέτρων τα οποία από την επόμενη κιόλας ημέρα θα λάβουμε. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Τώρα, εάν μου επιτρέπετε, καλά ακούγεται αυτό που λέτε για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%, αλλά να πω εγώ μια υπόθεση. Εάν κάποιος γνωρίζει ότι αν κάθεται θα παίρνει το 70% της συλλογικής σύμβασης, γιατί να μην κάθεται και να το εισπράττει και να είναι και σε μια δουλειά με μαύρη εργασία και να είναι part time και να είναι μια χαρά κα Ξενογιαννακοπούλου; Μήπως δηλαδή κακομαθαίνετε:

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κοττάκη, δυο θέματα εδώ. Το πρώτο είναι ότι σε μια περίοδο τόσο δύσκολη πρέπει να στηρίξουμε το εισόδημα με κάθε τρόπο. Άρα λοιπόν είναι κρίσιμο να στηριχθεί το εισόδημα. Καταρχάς δεν μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο. Αν δεν στηριχθεί η ζήτηση, αν δεν στηριχθεί η αγορά, αν δεν αναθερμανθεί αν θέλετε συνολικά η κίνηση στην αγορά, δεν μπορούμε να ορθοποδήσουμε.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Και η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί όμως, ε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, όπως ξέρετε όλα αυτά είναι μια πολιτική με πολλές πτυχές. Όσον αφορά αυτό που λέτε, σαφώς η διαδικασία στήριξης των ανέργων έχει να κάνει και με συγκεκριμένες διαδικασίες εύρεσης εργασίας. Στήριξης προκειμένου να μπορούν να πάνε να βρουν δουλειά. Δηλαδή δεν είναι απλώς δίνω το επίδομα ανεργίας. Αυτό θα αδικούσε και τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι θέλουν να έχουν δουλειά, θέλουν να έχουν αξιοπρεπή δουλειά και βέβαια με στήριξη και των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος συνολικά στο χώρο δουλειάς.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Είναι το γνωστό σύστημα το γερμανικό το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Σου δίνω, σου προσφέρω εργασία κι αν επανειλημμένως την απορρίψεις, χάνει το επίδομα, υποθέτω μ' αυτά που λέτε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα, κάπως έτσι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ακριβώς μια διαδικασία που στηρίζεις τον άνεργο, αλλά ταυτόχρονα τον βοηθάς προκειμένου να βρει δουλειά. Και πιστέψτε με, να σας πω και κάτι; Επειδή εγώ κυκλοφορώ, όπως ξέρετε, και στις περιοχές της Β’ Αθήνας που έχει πολύ εργατικό κόσμο και ο κόσμος θέλει δουλειά. Δηλαδή εγώ δεν έχω δει άνθρωπο που να θέλει να κάθεται και να παίρνει το επίδομα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, φυσικά. Και να ήθελε δεν σας το έλεγε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αγωνία είναι να βρουν δουλειά ο κόσμος. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, δεν έχει μπει τόσο στην προεκλογική ατζέντα, ωστόσο επειδή ξέρουμε τις αντιδράσεις σας του πρόσφατου παρελθόντος, τι θα κάνετε με τις κάμερες, θα τις ξηλώσετε ή θα τις αφήσετε; Τι θα κάνετε με την τράπεζα DNA ; Θα την διατηρήσετε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μα έχουμε πάρει σαφή θέση γι' αυτά τα πράγματα στη Βουλή.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Για πείτε μας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για τις μεν κάμερες είχαμε σαφώς καταψηφίσει τότε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το ξέρω. Μα γι' αυτό σας λέω τι θα κάνετε τώρα, επειδή τώρα δεν το έχετε επαναλάβει καθόλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι όταν έχουμε πάρει μια θέση στη Βουλή, η θέση αυτή είναι ταυτόχρονα και προγραμματική θέση.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σας δεσμεύει, μάλιστα. Μακάρι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια. Δηλαδή όπως και οι νόμοι που έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε. Συγκεκριμένοι νόμοι, για τη διευθέτηση εργασίας, για τις ΔΕΚΟ.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Με την τράπεζα DNA τι θα κάνετε; Θα τη διατηρήσετε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εκεί είχαμε τοποθετηθεί στη Βουλή και υπήρχε ένα ολόκληρο σκεπτικό για το πώς πρέπει να κινηθεί και να λειτουργεί. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, γιατί ήμουν σε εκείνο το θερινό τμήμα, ότι είχαμε κάνει κριτική ότι δεν μπορεί να λαμβάνεται DNA για κάθε μικρό παράπτωμα, αλλά μόνο για συγκεκριμένα πολύ σοβαρά αδικήματα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας λέω ένα παράδειγμα. Δηλαδή να μην παίρνουν DNA για ένα τροχαίο.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Τώρα επειδή μας μιλήσατε για προγραμματικές δεσμεύεις, είπατε ότι όποια θέση έχετε πάρει στη Βουλή σας δεσμεύει προγραμματικά, έχουμε μια απορία. Γιατί ενώ είχαμε ακούσει αρχικά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει σε μια ειδική εκδήλωση το σύνολο του προγράμματός του, πανηγυρικά μάλιστα, σε κάποιο ειδικό τόμο, τομίδιο εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν συμβαίνει; Ο κ. Σουφλιάς την περίοδο του 2004 το είχε κάνει αυτό. Μπορεί άλλοι να θεωρούν ότι είναι κακό, καλό, άσχημο αυτό το πρόγραμμα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Το 2007 δεν το είχε κάνει.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Ναι ασφαλώς, γιατί ήταν 8ετίας, αλλά εν πάση περιπτώσει το έκανε τότε. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε το σύνολο των δεσμεύσεών σας αναλυτικά;

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν κάνετε κάτι ανάλογο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, θα σας απαντήσω.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Φοβάστε κάτι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, τίποτα δεν φοβόμαστε.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Το λάθος;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και όπως ξέρετε, είχε και προγραμματιστεί. Υπήρχε μια αναβολή.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή προέκυψαν τα Debate και το ταξίδι του Προέδρου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός.

Σίγουρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι υποχρεώσεις της εκλογικής περιόδου που είναι πολλές, αλλά θέλω κ. Κοττάκη να σας επισημάνω ότι το πρόγραμμά μας εμείς το παρουσιάσαμε ήδη, με πέντε εκδηλώσεις πριν από τις ευρωεκλογές. Δηλαδή ξεκινώντας από το σχέδιό μας για τη χώρα στην Αθηναϊδα, μετά κάναμε μια εκδήλωση για την πράσινη ανάπτυξη.

Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Για την πράσινη ανάπτυξη, ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μια για την παιδεία, μια για το κοινωνικό κράτος, μια στην παλαιά Βουλή για τους θεσμούς και το κράτος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, θεματικά έχετε κάνει. Το συνολικό λέμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μα μιλάμε απλώς για την κωδικοποίηση. Και αυτή τη στιγμή ήρθε και το πρόγραμμα εκατό ημερών που είναι το πρώτο βήμα. Η ανάταξη της οικονομίας προκειμένου να προχωρήσουμε και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε τους πέντε βασικούς στόχους που ήδη έχουμε παρουσιάσει. Άρα το πρόγραμμά μας είναι γνωστό και το έχουμε αναδείξει.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, με όλες μας τις ευχές για καλή επιτυχία στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»