συνεντεύξεις
28.09.2009

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1 97.2» με τη δημοσιογράφο Σοφία Βούλτεψη

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Έχω στην τηλεφωνική μου γραμμή τη βουλευτή και υποψήφια βουλευτή στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία–Ελίζα θα τη βρείτε στο ψηφοδέλτιο, η οποία είναι ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ευρωβουλευτής μετά βουλευτής. Έχει κάνει μια πολύ πετυχημένη θητεία άλλο τώρα τι συνέβη μετά ως Γραμματέας του κόμματος και άλλο πώς επιδιώχθηκαν διαφορετικά διάφορες εσωκομματικές ισορροπίες.

Έχει ασχοληθεί με την κατάρτιση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και έχει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης το οποίο μας οδηγήσει και στο συμπέρασμα ότι θα έχει και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της εφαρμογής του προγράμματος αν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές και εν πάση περιπτώσει το οργανωτικό σχήμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παπανδρέου τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2009 σχεδόν παράλληλα με τον ανασχηματισμό που έχει η Νέα Δημοκρατία μετέχει σε έναν από τους πέντε κύκλους όπως ονομάστηκαν τότε ας πούμε πέντε σκιώδης υπουργούς με ευθύνη την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Καλημέρα κα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν είναι τα στελέχη πλέον στην Ελλάδα επειδή έχουμε περάσει σε επίπεδο ψιψίνας όπως έλεγα πριν και όπως έγραψε χτες ΤΟ ΒΗΜΑ δεν είναι τόσα πολλά και νομίζω ότι πλέον πρέπει να αρχίσουν να κάνουν επιλογές οι άνθρωποι στο εσωτερικό των κομμάτων γιατί μετά τα βρίσκουμε όλα αυτά μπροστά μας στη Βουλή όπου κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ασχέτως κόμματος και γίνεται αυτό το αλαλούμ και μετά λέμε τι έφταιξε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και να σας πω και κάτι που συνδέεται με αυτό που λέτε. Ότι ίσως επειδή ζούμε μια κρίση με πολλά προβλήματα ο κόσμος έχει ανάγκη και καθαρές πολιτικές συζητήσεις ξανά. Γιατί περάσαμε μια περίοδο life style της πολιτικής, όπως ξέρετε, και τώρα ξανά βλέπουμε την ανάγκη του κόσμου να έχει καθαρές κουβέντες από όλα τα κόμματα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχει μια συζήτηση με επιχειρήματα πάνω απ’ όλα.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Έτσι είναι παρόλα αυτά και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δεν έχουν αποφύγει τα λαμπερά ψηφοδέλτια. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό ίσως με την αλλαγή του εκλογικού νόμου του εκλογικού συστήματος με συγχωρείτε που θα μπορεί ο κόσμος να βλέπει από πολύ κοντά τον ψηφοφόρο και δε θα ψηφίζει με βάση την τηλεόραση ή με βάση εικόνες που έχει δει από σίριαλ ή από συναυλίες; Τι να σας πω τι λέτε εσείς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δε θέλω να αδικώ κανέναν με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να προέρχεται όντως και από το χώρο του θεάματος από το χώρο της τέχνης και να είναι ένας άνθρωπος πολύ πολιτικοποιημένος. Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το χώρο που προέρχεται κανείς όσο με τη γενική αντίληψη που αποπνέει η πολιτική.

Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι θα βοηθήσει σίγουρα και μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι κάτι που κι εσείς γνωρίζετε καλά, τη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Χρειάζεται να πάμε σε πιο μικρές περιφέρειες. Εμείς προτείνουμε ένα σύστημα μονοεδρικών ώστε να υπάρχει άμεση επαφή του βουλευτή με τους πολίτες. Να υπάρχει λογοδοσία και μια αυτονομία από τα πολλά προεκλογικά έξοδα που, ευτυχώς, νομίζω αυτή τη φορά έχουν μειωθεί δραστικά.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτό ξέρετε ότι συνδέεται με αλλαγή του συντάγματος το εκλογικό σύστημα. δηλαδή πιστεύω ότι θα δυσκολευτεί το ΠΑΣΟΚ να φτάσει σε αυτό το οποίο λέει ότι θέλει να κάνει και αρκετοί έχουν υποστηρίξει εδώ που τα λέμε από όλα τα κόμματα. Θέλει μια ενισχυμένη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή κάτι τέτοιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς εκτιμούμε ότι μπορούμε να φέρουμε ένα τέτοιο νόμο εκλογικό και σαφώς θα επιδιώξουμε ευρύτερη συναίνεση.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γιατί χρειάζεται συναίνεση βεβαίως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω την αίσθηση ότι εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα όλα τα κόμματα συνειδητοποιούν την ανάγκη ένα πολιτικό σύστημα, πραγματικά αυτόνομο λειτουργικό και κοντά στον πολίτη, θα βρούμε τέτοια συναίνεση για να περάσουμε αυτό το νόμο. Και ξέρετε ο Γιώργος Παπανδρέου τον ανέφερε ως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα φέρουμε εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τώρα που είπατε πρώτα μέτρα είχαμε ακούσει στην αρχή να μιλάει το ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες εκατό ημέρες και δόθηκε εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον επικοινωνιακά η αίσθηση ότι στις πρώτες εκατό μέρες θα αλλάξουν τα πάντα στη χώρα. Μετά όμως το ΠΑΣΟΚ ήρθε και είπε ότι τις πρώτες εκατό μέρες θα φέρουμε τα νομοσχέδια που θα βάλουν τις βάσεις για κάτι τέτοιο. Όμως νόμοι δε λείπουν από τη χώρα. Αυτό που λείπει είναι η εφαρμογή τους και κυρίως η διάθεσή μας να τους μετατρέπουμε σε κουρέλια από τη μία στιγμή στην άλλη και να μην τους εφαρμόζουμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα και τα δύο χρειάζονται. Δηλαδή μια στροφή πολιτικής εκ των πραγμάτων αλλά και μια αλλαγή όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορέσει πραγματικά να στηριχθεί το εισόδημα, να κινηθεί η αγορά, να μπουν κανόνες όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα, έχετε απόλυτα δίκιο, ότι δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να υπάρχουν και μηχανισμοί που θα ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή των νόμων. Θα έλεγα ότι και στις δύο κατευθύνσεις οφείλουμε και δεσμευόμαστε να κινηθούμε.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι έχει ένα ρεύμα. Δείχνει δηλαδή και από τις δημοσκοπήσεις που είχαμε πριν και τώρα δε χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως άλλες γιατί ξέρουμε ότι η τελευταία προεκλογική περίοδος δεν είναι και τόσο σημαντική ως προς την τελική έκβαση. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι μέτρησε; Γιατί και στο ΠΑΣΟΚ είχατε εσωτερικά προβλήματα. Υπήρξαν ομάδες υπήρξαν δηλώσεις που εγώ δεν αναφέρομαι τώρα για την προεκλογική περίοδο σε κανένα από αυτά τα δύο θα τα πούμε μετά τις 5 Οκτωβρίου. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι έδωσε αυτή την ώθηση στο ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα θα έλεγα ότι μπορέσαμε και μιλήσαμε με έναν καθαρό πολιτικό λόγο για το μέλλον και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σίγουρα περάσαμε και τις δύσκολες μέρες μας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολα ούτε πολιτικά ούτε, πολλές φορές, και εσωκομματικά. Νομίζω όμως ότι τελικά αυτό μας έκανε και καλό. Γιατί στη δημοκρατία ωριμάζει κανείς όταν έχει το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του να αναζητήσει στα νέα δεδομένα και τη νέα λειτουργία του. Ο Γιώργος Παπανδρέου επένδυσε πολύ και στην ανανέωση της πολιτικής και σε ένα νέο λόγο για τη νέα συγκυρία. Αναφέρατε κι εσείς πριν την πράσινη ανάπτυξη.

Μιλάμε με έναν καθαρό λόγο για ένα καινούριο όραμα για τη χώρα. Και από την άλλη βέβαια πιστεύω ότι ο κόσμος, και αυτό το ζούμε καθημερινά, εκφράζει και την εμπιστοσύνη του. Γιατί, πια έχει μια τέτοια απογοήτευση από την πολιτική που εφαρμόστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και από τον τρόπο διακυβέρνησης που θέλει με τη θετική του ψήφο να δώσει την ευκαιρία σε μια άλλη πολιτική.

Βέβαια είναι στο χέρι μας αυτό και εδώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Ο κόσμος μας λέει «θα σας δώσουμε αυτή την ευκαιρία προσέξτε πάρα πολύ κι εσείς πώς θα διαχειριστείτε αυτή την ευκαιρία την επόμενη μέρα». Γι’ αυτό βλέπετε με πόση μετριοπάθεια μιλάμε κι εμείς.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Και από τα μηνύματα που έρχονται εδώ υπάρχει μια δυσπιστία γιατί υπάρχει ένα παρελθόν το οποίο παρελθόν μας παρακολουθεί όλους μας και σε προσωπικό επίπεδο και σε συλλογικό και φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανοχή από τον κόσμο. Δηλαδή δεν μπορεί να εμφανιστείτε μετά και να πείτε «ναι αλλά τα βρήκαμε χάλια και κάναμε την καταγραφή ή απογραφή» πώς θα την πείτε εσείς «και τώρα είναι χάλια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και πρέπει να φτιάξουμε προϋπολογισμό και πρέπει να πάμε στον Αλμούνια». Θα υπάρξει αναταραχή. Το έχετε λάβει υπόψη σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ κα Βούλτεψη μαζί σας και γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πάρα πολύ σαφής. Είπε ότι εμείς θα κάνουμε καταγραφή της πραγματικότητας γιατί οφείλουμε να τη γνωρίζουμε κι εμείς και ο ελληνικός λαός. Δεν θα το χρησιμοποιήσουμε όμως αυτό ως άλλοθι υπαναχώρησης από τις πολιτικές μας. Εξάλλου θεωρούμε ότι οι πολιτικές μας θα συμβάλλουν για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της κρίσης. Και πολύ περισσότερο δε θα εκθέσουμε τη χώρα στο εξωτερικό όπως δυστυχώς είδαμε να γίνεται με την απογραφή του 2004 από τη Νέα Δημοκρατία.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ξέρετε όμως ότι και την καταγραφή θα τη μάθουν. Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό. Δεν είναι θέμα δηλαδή αυτό τώρα για να το συζητάμε. Καταγραφή κάνεις απογραφή την πεις αποτύπωση την πεις ακούω τα στελέχη σας να χρησιμοποιούν διάφορες λέξεις αυτό θα μαθευτεί δεν υπάρχει περίπτωση. Μένει τίποτα κρυφό δηλαδή στην εποχή του διαδικτύου και της ενημέρωσης; Θα βγείτε και θα τα δώσετε τα στοιχεία; Πάντως σε καμία περίπτωση, και εγώ θέλω να είμαι κατηγορηματική, δε θα χρησιμοποιήσουμε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα για να αναιρέσουμε δεσμεύσεις μας. Από την άλλη πρέπει να σας πω ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι από τη μια μέρα στην άλλη φυσικά θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Τι περιμένει ο κόσμος από εμάς; Ένα δείγμα γραφής δηλαδή, και τα πρώτα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου για το εισόδημα για την οικονομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τη διαφάνεια που δεν κοστίζει αλλά όμως θα δημιουργήσει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης και πάνω απ’ όλα μια διαφορετική συμπεριφορά.

Εκεί πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι αυστηρός και επειδή είμαστε αποφασισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε και το απόθεμα εκείνο της κινητήριας δύναμης για τα επόμενα βήματα, τα πιο μακροπρόθεσμα.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Να σας πω κάτι άλλο. Εσείς έχετε μεγάλη εμπειρία γιατί ήσασταν και Γραμματέας του κόμματος. Υπάρχει αυτό τον καιρό μια συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας και αναξιοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου και εσείς βεβαίως που ανήκετε σε αυτή την ομάδα που δεν είναι η παλαιοκομματική για να το πω έτσι λέτε ότι πιστεύετε στην αξιοκρατία και ότι θα πάρετε τις αποφάσεις σας ως προς τα πρόσωπα και το ποιους θα χρησιμοποιήσετε με βάση καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια.

Ξέρετε όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο σας όπως υπήρχαν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία που διαμαρτύρονταν αν ένας Υπουργός δεν έβγαζε από τη θέση του κάποιον που υπήρχε και επί ΠΑΣΟΚ που αυτό δεν το βλέπω με καλό μάτι και πιστεύω ότι θα πιεστείτε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελειώνω λέγοντάς σας ότι θυμίζω ότι τον καιρό που ο κ. Παπανδρέου εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ένα εκατομμύριο ψήφους είχε μετά πρόβλημα να ξαναβρεί αυτούς τους ανθρώπους ενώ τώρα λένε ότι κατά χιλιάδες γράφονται στις κομματικές σας οργανώσεις και εγώ δεν το θεωρώ αυτό αθώο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να απαντήσω και στα δύο που θέσατε. Καταρχάς δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι κανείς δε μοιράζει κοστούμια. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτά τα λέει γι’ αυτούς που θα χρειαστούν κοστούμια. Άλλοι που θέλουν απλώς να γίνουν Δ/ντές ή να χωθούν κλπ. δε χρειάζονται κοστούμια πάνε και με το τζιν του.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Είναι ένα μήνυμα που το εισπράττει θετικά ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αλλά θα έλεγα και ο ελληνικός λαός συνολικά. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι στην κατάσταση που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται διαφάνεια και αξιοκρατία. Και, επιτέλους, χρειάζεται πραγματικά να είμαστε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια και όχι να βλέπουμε το κράτος σαν ένα πεδίο άσκησης προσωπικών φιλοδοξιών. Άρα υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι είναι ώριμο το πεδίο και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος.

Όσον αφορά τον κόσμο που έρχεται στο ΠΑΣΟΚ εγώ θα το αποδώσω αυτό κυρίως στο κλίμα που υπάρχει με την έννοια ότι ο κόσμος...

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Και όχι ότι περιμένουν κάτι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι...

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γιατί εγώ ξέρω ανθρώπους...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορεί ενδεχομένως κάποιοι να έχουν και τέτοιες βλέψεις. Θα απογοητευτούν αυτοί που έρχονται με αυτές τις βλέψεις.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γιατί ξέρω οικογένειες που ο σύζυγος ήταν στο ΠΑΣΟΚ και η σύζυγος στη Νέα Δημοκρατία και σήμερα που μιλάμε για να το έχουν δίπορτο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως πρέπει να σας πω ότι ο περισσότερος κόσμος που έρχεται και στο γραφείο μου και στις συγκεντρώσεις βάζει γενικότερα θέματα. Δηλαδή θέλει να δει ξανά να υπάρχουν μέτρα για την ανεργία.

Θέλει να δει να υπάρχει, και το θέτουν τα νέα παιδιά, αξιοκρατία γιατί έχουν εφόδια και δε βρίσκουν δουλειά. Άρα έχω την αίσθηση ότι υπάρχει εν δυνάμει μια μεγάλη πλατιά κοινωνική συμμαχία που ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορεί να στηριχθεί εκεί για να κάνει αυτά τα πράγματα να προχωρήσει μπροστά θετικά. Συνεπώς νομίζω το μήνυμα να μη ράβει κανείς κοστούμια είναι ένα μήνυμα ισχυρό το οποίο περνάει στον κόσμο.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σήμερα έχει ο κ. Βενιζέλος μια συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ όπου ζητάει συλλογική λειτουργία της νέας κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό τώρα πάλι; Δηλαδή κάτι γίνεται εδώ πέρα. Βεβαίως θα τα δούμε αυτά και μετά. Αλλά τι θα πει συλλογική λειτουργία; Δηλαδή θα συναποφασίζουν πολλοί με τον κ. Παπανδρέου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ φαντάζομαι, δεν μπορώ να ερμηνεύσω βέβαια τι εννοεί, ότι μιλά σε σύγκριση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπου το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν καθαρά διακοσμητικό.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μπα μην το λέτε αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φαντάζομαι ότι εννοεί μια ουσιαστική λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά σε κάθε περίπτωση φυσικά, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο και την ευθύνη για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Βέβαια εννοείται γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση κι εμένα. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Ρωτάνε συχνά ένα ερώτημα με το οποίο εγώ δε συμφωνώ το πού θα βρείτε τα λεφτά. Όπως δε συμφωνώ και με το ερώτημα του ΠΑΣΟΚ πού πήγαν τα λεφτά γιατί όλοι ξέρουν πού πάνε τα λεφτά από το 1823 και όλοι ξέρουν πού θα βρούμε τα λεφτά και πού τα βρίσκουμε τόσο καιρό από το δανεισμό.

Άρα θεωρούμε δεδομένο ότι δεν πρόκειται εσείς να έχετε κάποιο σεντούκι δηλαδή που θα ανοίξετε για να βγάλετε λεφτά. Θα ακολουθήσετε αυτή την οδό γιατί θα πρέπει να φτιάξετε προϋπολογισμό δεν μπορεί να είναι στον αέρα η χώρα. Δηλαδή είναι κρίσιμη καμπή το φθινόπωρο για την οικονομία της χώρας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα σας απαντήσω ότι στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες και στόχοι. Άρα το πού κανείς προσανατολίζει να κατανέμει τις δαπάνες και να δώσει προτεραιότητα στον Προϋπολογισμό είναι πολιτική απόφαση δεν είναι λογιστική. Δηλαδή αν δίνει κανείς είκοσι οκτώ δις στις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε πίσω στην πραγματική οικονομία...

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι αλλά ξέρετε ότι δεν ήταν είκοσι οκτώ δις. Άλλο αν έπρεπε να δοθούν και τι έγινε σε οικονομικό επίπεδο και παγκόσμιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σημασία έχει όμως και αυτό το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα για να πω ότι εμείς πιστεύουμε σε μια δίκαιη αναδιανομή, η οποία θα στηρίξει και το εισόδημα. Άρα και τη ζήτηση και θα αναθερμάνει την αγορά μέσα και από την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Μέσα και από το κοινωνικό κράτος με συγκεκριμένες στοχευμένες προτεραιότητες. Όπως επίσης και φυσικά μια σωστή αξιοποίηση συνολικά, αυτό που κι εσείς είπατε. Σήμερα υπάρχει μια κατασπατάληση στο δημόσιο τομέα.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι αλλά αυτό πώς θα το κάνετε; Από τη μια μέρα στην άλλη αυτό δε γίνεται. Ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής και έχετε πάρει μέρος κι εσείς σε αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω μια δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου που από την πρώτη μέρα χωρίς να κοστίζει θα έχει πολλαπλά οφέλη. Και είμαι σίγουρος ότι εσείς ειδικά προσωπικά θα συμφωνήσετε γιατί ξέρω και τις απόψεις σας. Αυτό που έχει πει ότι όλες οι αποφάσεις των Υπουργών θα δημοσιεύονται την ίδια μέρα στο διαδίκτυο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό αλλά εγώ θα σας φέρω παραδείγματα. Δυο ιστορίες που ταλαιπώρησαν το δημόσιο συμφέρον, το Βατοπαίδιο και τα τοξικά ομόλογα, δε θα είχαν συντελεστεί καν ως σκάνδαλα και ως υποθέσεις κακοδιαχείρισης. Με την έννοια ότι δε θα είχε υπάρξει δυνατότητα. Θα είχε προστατευτεί και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, η ίδια η δημόσια διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι αλλά ξέρετε και σε αυτό ήταν γνωστό το θέμα. Απλώς επιλέγεται η χρονική στιγμή που θα προβληθεί. Γιατί είχαν γίνει ερωτήσεις σχετικά με το Βατοπαίδιο και από το ΠΑΣΟΚ και από το Συνασπισμό. Άρα δεν ήταν κάτι κρυφό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λέω όμως πόσο πιο εξασφαλισμένο θα είναι το δημόσιο συμφέρον αν την ίδια μέρα που λαμβάνεται μια απόφαση να δημοσιεύεται. Αυτό θα κάνει και τον αντίστοιχο Υπουργό να είναι πιο προσεκτικός και τη διοίκηση να εξετάζει σοβαρά τι προτείνει στον Υπουργό.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι η διαφάνεια είναι μεγάλο ζήτημα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Χωρίς να κοστίζει κα Βούλτεψη και το ξέρω ότι κι εσείς συμφωνείτε χωρίς να κοστίζει και προφυλάσει και εξοικονομεί.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μα δεν υπάρχει θέμα ότι η διαφάνεια βοηθάει. Απλώς στην Ελλάδα η διαφάνεια είναι άγνωστη γη. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Εσείς είστε βουλευτής εν πάση περιπτώσει την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήσασταν ευρωβουλευτής.

Τι θέλετε να κάνετε τώρα; Είτε είναι το κόμμα σας στην εξουσία είτε όχι. Δηλαδή τώρα είστε επαγγελματίας πολιτικός; Τι θέλετε να κάνετε για να βοηθήσετε τη χώρα σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Την επιλογή να κατέβω βουλευτής την έκανα γιατί πίστευα πραγματικά σε αυτή τη συγκυρία ότι υπάρχει ένα περιθώριο προσφοράς. Πιστεύω πολύ στην προσπάθεια που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Είμαστε αισιόδοξοι. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, αλλά θεωρούμε ότι ο λαός θα μας εμπιστευτεί με μια καθαρή εντολή και αυτοδυναμία την Κυριακή. Και από εκεί και πέρα είμαστε όλοι στρατιώτες όπου είμαστε χρήσιμοι με τον καλύτερο τρόπο.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Να σας ευχηθώ πολύ καλή επιτυχία στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη συζήτησή μας.

βίντεο
16.12.2016 Ομιλία στην εκδήλωση Ecoleft για τις Διεθνείς εξελίξεις, την Ευρώπη και την Αριστερά
φωτογραφίες
18.04.2016 Ομιλία στην εκδήλωση της Ενωτική Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»